Просто пальчики оближеш: ці баклажани викликають захоплення
Добрий день, мій читач. Відомо, що серпень всю зиму годує. На одному з перших місць серед закруток стоять баклажани, змінюють свій смак в залежності від виду закрутки. До найпопулярніших страв відносять рагу, салати різних видів і баклажанну ікру. За смаком вони схожі на гриби. Синенькі подобаються навіть самим вибагливим ласунам.
Як гриби
“Грибні” баклажани мають гострий присмак. Недосвідчені люди не помітять підміну. Такими вони виходять при маринуванні або солінні. Відмінність у способі нарізки.
Шматочками
На пробну порцію знадобиться:
- кілограм баклажанів;
- 100 грам часнику;
- 200 мл рослинного масла;
- літр води;
- 4 великих ложки солі;
- пучок кропу;
- 100 мл оцту.
Для приготування прокип’ятити воду з сіллю і в кінці додати оцет. Баклажани нарізати кубиками і покласти в маринад. Варити 5 хвилин. Відцідити і охолодити. Часник і кріп подрібнити. Змішати баклажанову масу і всі інші інгредієнти. Розкласти по банках, простерилізувати годину-півтора. Закатати і укутати.
“Тещин язик”
На 4 кг синеньких взяти 4 літри води, велику ложку солі і півтори склянки оцту. Баклажани нарізати пластинками і проварити 10 хвилин. Потім покласти в марлю і підвісити на ніч.
Вранці скласти їх у посудину і посипати двома подрібненими головками часнику і двома склянками соняшникової олії (рафінованої). Перемішати, розкласти по банках і стерилізувати півгодини. Закатати кришками.
Салат з баклажанів. Ілюстрація для статті використовується за стандартною ліцензії ©dachnyedela. ru
Цілі плоди
Використовуються тільки невеликі плоди. З них зрізати хвостики і прокип’ятити кілька хвилин. Дати охолонути. Проколоти кожен овоч виделкою кілька разів. Викласти в банки. У кожну з них додати часник, кілька горошин перцю і лавровий лист. Залити розсолом. Проварити 15 хвилин і закатати.
Для приготування маринаду на 5 літрових банок взяти 2 літри води, склянка оцту, по 2 великі ложки солі і цукру.
Смачніше, якщо перед вживанням синенькі порізати, заправити цибулею та олією.
Засолені баклажани
Засолювання баклажанів – процес нескладний. Для цього овочі промивають, обчищають, подрібнюють, посипають сіллю, щоб вийшла гіркота.
Цибулю нарізають півкільцями і складають у глибокий посуд, заливають оцтом. Синенькі просмажують і посипають часником, кропом і петрушкою.
Ідеальна пропорція на кілограм баклажанів:
- 2 цибулини;
- 2 столові ложки солі;
- 100 мл оцту;
- головка часнику;
- кріп і петрушка (кількість на любителя);
- 100 мл соняшникової олії.
Розкласти по банках і стерилізувати 15 хвилин.
Баклажани. Ілюстрація для статті використовується за стандартною ліцензії ©dachnyedela. ru
Як опеньки
Нарізати баклажани уздовж волокон тонкими пластинками, а потім соломкою. Засипати сіллю і на 2 години поставити під вантаж.
Маринад наступний:
- півлітра води;
- 100 мл оцту;
- 10 листків лавра;
- 5 горошин запашного перцю;
- 3 бутона гвоздики.
Все змішати, довести до кипіння і остудити.
Солоні баклажани віджати і обсмажити в глибокій сковороді, застосовуючи рослинне масло без аромату. Нашаткувати цибулю півкільцями і перемішати з подрібненим часником. Підготовлені складові викласти, чергуючи один з одним, шарами в глибоку посуд. Вміст налити маринад і витримувати 2 дні в прохолодному місці. Після закінчення зазначеного часу консервацію можна вживати.
Для зимових заготовок “ніжки опеньків” розкладають по пів-літрових банках, щільно утрамбовувавши. Стерилізують чверть і герметично закривають кришками.