Закуска до шашлику: 5 рецептів небанальних овочевих салатів

Що подати до шашлику, яку взяти закуску на природу? Кращого гарніру, ніж овочеві салати, ще ніхто не придумав. Але давайте не зупинятимемося на огірково-помідорній класиці?
Безумовно, найкращою закускою до гарного шашлику будуть смачні помідори з огірками або редька із зеленню. Але якщо хочеться урізноманітнити стіл, цей матеріал для вас. Ми приготували рецепти салатів та закусок, які ідеально підійдуть до м’яса на природі.
Рецепт салату з капустою та яблуками
Інгредієнти:
- Капуста білокачанна – половина качана
- Яблука – 3 штуки
- Цибуля – 1 головка
- Томатний соус – 3 столові ложки
- Винний або яблучний оцет – 1 столова ложка
- Сіль – 1 чайна ложка
- Зелень – за смаком
Спосіб приготування:
Цей салат із заправкою з томатного соусу (можна взяти кетчуп або сацебелі) чудово відтінить смак шашлику, а легка нотка оцту додасть пікантності.
Рецепт овочевого салату на мангалі
Інгредієнти:
- Баклажани – 3 штуки
- Червоний солодкий перець – 3 штуки
- Помідори – 3 штуки
- Гострий перець (за бажанням) – 1 штука
- Сіль, перець – за смаком
Овочі повністю нанизуємо на шампури, обсмажте на вогні. Поріжте на шматочки, додайте гострий перець, посоліть, поперчіть. Вони хороші як самі по собі, так і із заправкою з оливкової або олії, і в будь-якому варіанті відмінно доповнюють смак шашлику.
Рецепт кисло-солодких огірків для пікніка
Інгредієнти:
- Огірки – 1 кілограм
- Кунжут – 2 столові ложки
- Паприка солодка – 1 столова ложка
- Соєвий соус – 60 мілілітрів
- Часник – 3 зубчики
- Олія рослинна за смаком
- Сіль – 4 столові ложки
- Цукор – 2 столові ложки
- Оцет – 3 столові ложки
- Вода – 1 літр
- Соус чилі – 2 столові ложки
Спосіб приготування:
Огірки помийте, обріжте кінчики.
Дві палички покладіть уздовж огірка і наріжте огірки ножем під кутом. Палички потрібні, щоб огірок різати не наскрізь, а лише надрізати, трохи глибше за середину. Потім огірок перевернути нарізаною стороною вниз і так само нарізати з іншого боку.
Огірки складіть у каструлю (глибоку миску). Посипте сіллю, накрийте кришкою і потрясіть каструлю вгору-вниз (настоятися, щоб огірки дали сік).
Кунжут підсмажте на сковороді без додавання олії до приємного запаху. Розітріть кунжут у ступці (кунжут можна замінити кунжутним маслом).
Зубчики часнику подрібніть. Змішайте часник, кунжут, паприку та соус чилі. Нагрійте в сковороді олію, приберіть вогонь і викладіть у неї всі приправи.
З огірків потрібно вичавити сік так, щоб він із них біг цівками. Віджаті огірки полийте приправою.
У каструлі закип’ятіть воду, вилийте соєвий соус, посоліть – 2 ст. л, додайте цукор та оцет (рисовий оцет). Залийте огірки розсолом. Як тільки розсіл охолоне, огірки можна їсти. Чим довше вони коштують, тим смачніше!
Рецепт салату по-азіатськи
Інгредієнти:
- Капуста китайська – 1 штука
- Перець чилі – 1 штука
- Цибуля шалот – 1 штука
- Морква – 2 штуки
- М’ята – 1 пучок
- Кунжут (насіння) – 1 столова ложка
Для заправки
- Оцет рисовий – 1 столова ложка
- Сік лайма – 1 столова ложка
- Соус рибний азіатський – 1 столова ложка
- Цукор коричневий – 1 столова ложка
- Олія кунжутна – 1 столова ложка
- Сіль за смаком
Спосіб приготування:
Чилі очистіть, видаліть насіння та тонко наріжте. Підсушіть насіння кунжуту на сухій сковороді.
У невеликій мисці приготуйте заправку, змішавши оцет рису, сік лайма, рибний соус, коричневий цукор, сіль і нарізаний перець чилі.
Китайську капусту тонко нашаткуйте, моркву натріть на тертці вузькими довгими смужками, викладіть у миску. Додайте|добавляйте| нарізану цибулю і листочки м’яти, полийте заправкою і перемішайте. Залишіть на 15 хвилин, потім знову перемішайте.
Додайте до салату насіння кунжуту та подавайте на стіл.
Рецепт печеної картоплі із салом
Інгредієнти:
- Картопля середньої величини 1-2 штуки на кожного гостя
- Сало чи заморожений бекон 200 г
- Сіль, спеції для картоплі – по 1 щіпці на картопля
- Рослинна олія – 2 ст. ложки
- Ще вам знадобиться щільна фольга.
Спосіб приготування:
Картоплю миємо, розрізаємо по підлогах, змащуємо приправами, сіллю та олією.
Між половинками кладемо невеликий 1 на 2 см шматочок сала і щільно загортаємо у фольгу.
Те саме треба зробити з кожною картоплиною.
Коли вогонь згасне, картоплю можна покласти у вугіллі на 15 хвилин. Перевірте одну з них на готовність та виймайте. Чиста смачна картопля готова! Меніть у пюре, їжте так, можна прямо зі шкіркою, загортайте в лаваш.