Царська окрошка це вам не сільське «кришиво». Готую по книзі 1892 року і ділюся оригіналом рецепта
Хоча погода нас цього року і не балує, окрошки все ж хочеться. Пам’ятаю раніше в дитинстві в цей час ми вже стояла спека і вдома щосили їли окрошку. А зараз, тільки подумаєш її приготувати і дощ тут як тут:)
Чесно кажучи, не розумію тих, хто готує окрошку взимку, але ще й заготовляє вморозилку редиску для цього холодного літнього «даху». І якщо багато хто звик класти в окрошку картоплю картоплю (навіть врифму вийшло), то в 1892 році цей рахунок ніні.
Знову готую страву за книгою 1892 року і показую, що в мене вийшло.
Як я зрозуміла виходячи з рецепта, у вокрошку клали все м’ясне, що тільки опинялося під рукою. Відварна яловичина, телятина, баранина, холодна шинка, солонина. Та й написано: яке виявиться варене або смажене м’ясо, що залишилося.
Заздалегідь готуємо квас і заправку. Рецептом квасу з цієї книги, теж поділюся, якщо хочете.
Для заправки варимо 2 курячих яйця і розтираємо жовтки з 2чайними ложками гірчиці. Додаємо за смаком солі й цукрового піску, ще сметанки 2ст. л. , написано – хорошої. Що входило тоді в це поняття, не скажу. Напевно, як і зараз, сметана має бути свіжа і щоб ложка стояла.
Ось цю заправку розводимо двома пляшками квасу. Потім мірками 1пляшка прирівнювалася до 0,6 літра. Значить на заправку нам потрібно 1,2 літра квасу.
Нарізане м’ясо кладемо в заправлений квас разом зі кубиками льоду і посипаємо все дрібно порізаною зеленню.
І тепер цікавий момент. Не знаю чому, але написано, що огірки потрібно дрібно нарізати, так само вчинити із зеленою цибулею і подати все це окремо.
Як пам’ятаю, так смачніше, якщо огірки в квасі разом із м’ясом, гарна компанія для окрошки. А тут що? З’їв ложку окрошки, слідом заїв ложкою цибулі й огірків.
Найімовірніше, огірки з зелень подавали окремо, щоб кожен міг покласти собі їх стільки, скільки потрібно.
Або щоб аромат був яскравішим, усе-таки огірки у квасі вже його частково втрачають.
І, звісно, ділюся рецептом окрошки з книги для вашої оригінальності цих рецептів.